CI in de cloud?

Tegenwoordig is bijna alles in de cloud, buiten de cloud of via de cloud. Van de koelkast tot de thermostaat. Alles is te bedienen via internet. Ook audiciens doen mee aan deze trend. Het afstellen op afstand van hoortoestellen is bijvoorbeeld in opkomst. Verschillende fabrikanten hebben inmiddels platformen gelanceerd waarmee audiciens steeds meer op afstand gaan werken. En nu is het ook voor CI’s zover. Cochlear is bezig met de ontwikkeling van een dergelijk systeem voor implantaten.

In de VS heeft Cochlear inmiddels toestemming gekregen van de U.S. Food and Drug Administration (FDA) om verder te gaan met de ontwikkeling van het platform om de Nucleus CI’s in te stellen op afstand. Deze functie is geschikt voor mensene die meer dan zes maanden ervaring hebben met hun CI en dus ook vertrouwd zijn met het instelproces.

De FDA zegt over deze goedkeuring:

“Programming adjustments to a cochlear implant are performed at specialized cochlear implant centers or at clinics by audiologists with expertise in cochlear implants. Being able to have a qualified audiologist program the device via telemedicine from a remote location can greatly reduce the burden to patients and their families, especially those who must travel great distances or need frequent adjustments,”

– Malvina Eydelman, M.D., director of the Division of Ophthalmic, and Ear, Nose and Throat Devices in the FDA’s Center for Devices and Radiological Health.

De FDA heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de functionaliteit en de gevolgen voor de dragers van CI’s. Ook werd er gekeken naar de beveiligingsmaatregelen.

To support the approval of the remote programming feature for the Nucleus Cochlear Implant System, the FDA evaluated data from a clinical study of 39 patients, aged 12 or older, each of whom had a cochlear implant for at least one year. Each patient had one in-person programming session and two remote programming sessions, each approximately two months apart. Speech perception tests one month after each session showed no significant difference between in-person and remote programing. The FDA also evaluated data from patients’ self-assessment of their ability to hear speech in the presence of other sounds and sense the direction, distance and motion of sound. In addition, the FDA also assessed the cybersecurity measures for the remote interaction.

Meer informatie over de goedkeuring is hier te vinden.