Gamen tegen gehoorverlies

Uit onderzoek van MIT en Harvard blijkt dat videogames oudere mensen mogelijk kunnen helpen bij het verbeteren van hun spraak-in-ruis verstaan. De eerste resultaten zijn veelbelovend. Ouderen met gehoorverlies die een speciaal ontwikkelde game gedurende twee maanden speelden verstonden daarna 25% meer woorden in lawaaiige omgevingen.

Dat het spelen van videogames goed is voor het trainen van bepaalde motorische vaardigheden is geen nieuws. Maar dat games nu worden ingezet om gehoorverlies aan te pakken is nieuw. Het spel dat de onderzoekers hadden gemaakt vroeg aan de spelers om een puzzel op te lossen waarbij er telkens aanwijzingen werden afgespeeld, die door de toenemende ruis steeds lastiger werden om te verstaan. De combinatie van het focussen op het geluid en het uitvoeren van een handeling (het puzzelen) zorgde ervoor dat mensen langzamerhand getraind werden om belangrijke informatie op te pikken. Net als een muzikant in een groot orkest die zijn eigen muziekpartij moet blijven horen.

Alhoewel de eerste resultaten veelbelovend zijn is het nog geen vaststaand feit dat de game bij iedereen, en in elk geval zal helpen:

 “The study was also small, so it’s possible that this video game might have very different effects on people of different ages, musical backgrounds, video game expertise, or degrees of hearing loss. – Daniel Polly, senior study contributor.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Current Biology.