Kindergebarenapp genomineerd voor Media Award

De Kindergebarenapp die is ontwikkeld om kinderen te helpen gebaren te leren, was één van de vier genomineerden voor de Gouden Guppy 2017. De prijs die jaarlijks op het Cinekids festival wordt uitgereikt aan de beste app voor kinderen van 0 tot 6 jaar.

De app werd afgelopen voorjaar gelanceerd nadat bijna een jaar lang was gewerkt aan de inhoud. Een groep van enthousiaste kinderen, doof, slechthorend en horend, maakten onder begeleiding van een gebarendocent ruim 200 gebaren. Dat de gebaren voor kinderen ook gemaakt zijn door kinderen, was één van de redenen dat de Kindergebarenapp een eervolle vermelding kreeg. Daarnaast prees de jury de app om zijn meerwaarde voor de leefomgeving van kinderen die doof of slechthorend zijn. ‘De app is mooi, functioneel, integer en zorgt ervoor dat de omgeving van deze kinderen bij hen betrokken wordt’, aldus het juryrapport.

De app kwam tot stand door een idee van een vader van een doof jongetje. Samen met de NSDSK en met hulp van de NSGK, werd het idee vervolgens uitgewerkt. De app is inmiddels al meer dan 27.000 keer gedownload. Eerder dit jaar won de app de Siméa innovatieprijs. Hoewel de Gouden Guppy aan een andere app werd toegekend, zijn de makers tevreden. ‘We zijn ontzettend blij met deze nominatie en de eervolle vermelding van de jury. We krijgen van veel ouders en professionals positieve reacties op de Kindergebarenapp, maar dat nu ook een vakjury de app zo positief beoordeeld, is heel mooi’, aldus Evelien Dirks projectleider van de NSDSK. Smaakt dit succes naar meer? ‘We willen de app graag uitbreiden met een thema eten & drinken en kijken momenteel of we hiervoor subsidie kunnen krijgen of sponsors kunnen vinden, dat is even afwachten. Maar wat ons betreft, gaan we er dus inderdaad mee verder.’