Betere reactiesnelheid door gebruik gebarentaal

Uit onderzoek van de University of Sheffield blijkt dat mensen die de British Sign Language (BSL) gebruiken snellere reactietijden op gebeurtenissen in hun perifere blikveld hebben. Dat komt vermoedelijk doordat dat BSL een visuele en ruimtelijke taal is, waardoor de visuele capaciteiten van de gebruikers zich beter ontwikkelen. Vooral bij activiteiten waarbij er veel gebeurt in het perifere blikveld, zoals autorijden en diverse teamsporten, hebben mensen voordeel van lage reactietijden.

De onderzoekers deden het onderzoek onder diverse groepen dove en horende mensen die in sommige gevallen al vanaf hun geboorte gebruik maakte van de Britse gebarentaal. De groep mensen die niet vanaf hun geboorte gebarentaal gebruikten, zoals bijvoorbeeld gebarentolken, registreerde ook snellere reactietijden in hun perifere blikveld. Waaruit wordt geconcludeerd dat door het regelmatig gebruiken van gebarentaal de visuele capaciteiten van de gebruikers beter worden.

Opvallend was ook dat dove mensen erg hoog scoorden in het onderzoek. Dat wil zeggen dat ze de laagste reactietijden hadden. Waaruit de onderzoekers concluderen dat dove mensen betere visuele capaciteiten hebben, dankzij onder andere het gebruik van gebarentaal vanaf jongs af aan.

Lees het artikel bij Frontiers in Psychology.