Minder gehoorschade bij tbc-patiënten door betere dosering antibiotica

Bij vier op de tien tuberculosepatiënten komt gehoorschade voor als bijwerking van de antibiotica. Dit kan gereduceerd worden naar een op de vier patiënten door de dosering van de antibiotica af te stemmen op de individuele patiënt. Dat schrijven onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) in een publicatie in het vakblad Antimicrobial Agents and Chemotherapy.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft richtlijnen voor de dosering van antibiotica aan tuberculosepatiënten. Deze schrijft een standaarddosering van een aminoglyside voor, die op lange termijn vaak tot ernstige bijwerkingen leidt. Maar het UMCG volgt deze richtlijnen al tien jaar niet meer. Zij stemmen de precieze dosering antibiotica per patiënt vast. Volgens de onderzoekers is in het UMCG gehoorschade als bijwerking al gezakt naar één op de vier patiënten.

Werkwijze
Het UMCG meet eerst hoe gevoelig de bacterie is die de patiënt ziek maakt, nog voordat er met antibiotica wordt begonnen. Ook kijken ze naar hoeveel antibiotica er werkelijk wordt opgenomen in het bloed. Aan de hand van bovenstaande gegevens wordt de hoeveelheid aminoglycoside vastgesteld. En deze blijkt vaak dus lager te zijn dan de standaard dosering die het WHO voorschrijft.

De onderzoekers van het UMCG gaan nu proberen om hun resultaten te bevestigen door een vergelijkbaar onderzoek op te stellen in landen waar de WHO-richtlijnen strikt gevolgd worden. Denk daarbij aan ziekenhuizen in Wit-Rusland en China, waar veel resistente tuberculose voorkomt.

Via Antimicrobial Agents and Chemotherapy.