Fibromyalgie leidt tot groter risico op gehoorverlies

Fibromyalgie-patiënten lopen een groter risico op gehoorverlies. Dat blijkt uit Noors onderzoek. De onderzoekers stelde vast dat mensen met fibromyalgie en/of gerelateerde aandoeningen 4,5 keer zoveel risico lopen.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder bijna 45.000 mensen, die hadden meegewerkt aan de HUNT2-studie. Opvallend was dat niet alleen fibromyalgie het risico op gehoorverlies vergroot, maar dat ook verschillende musculoskeletale aandoeningen voor een hoger risico zorgen. In het artikel dat ze afgelopen november in BMC Musculoskeletal Disorders publiceerden concludeerden de onderzoekers:

“The finding supports the increasing recognition that medically unexplained pain conditions may pertain to a larger spectrum of symptoms, and that a common denominator for the different symptoms might be a more general dysregulation in perception of sensory stimuli.”

Via Audiology Worldnews.