Verminderde productiviteit door kantoortuinen?

De kantoortuin is in de korte populair geworden. Door de grote open ruimtes waarin mensen dicht bij elkaar werken leggen collega’s snel contact en zijn ze productiever. Althans dat veronderstellen we. Is dat wel zo? Uit Japans onderzoek blijkt dat het wel eens flink tegen kan vallen. Ze ontdekte dat het cognitieve vaardigheden en het concentratievermogen van mensen juist minder wordt als er om hen heen veel werkgerelateerd geluid en gesprekken zijn.

De resultaten van dit onderzoek zijn gepresenteerd tijdens de jaarlijkse vergadering van de Amerikaanse vereniging voor akoestiek (ASA). De onderzoekers verbonden aan de Yamaguchi Universiteit, keken naar de impact van nuttig ‘coherent’ geluid en ruis, op de cognitieve prestaties en de selectieve aandacht/concentratie van mensen, en de mate waarin die geluiden als vervelend werden ervaren. Opvallende conclusie was dat juist nuttig geluid, bijvoorbeeld gesprekken van collega’s in de kantoortuin, als vervelend werd omschreven. En dat de cognitieve vaardigheden en het concentratievermogen van mensen een stuk minder werd zodra ze nuttig geluid opvingen.

Uitgangspunt van het onderzoek was het vreemde vogel principe (odd-ball paradigm). Dat verwijst naar de mate waarin mensen reageren op een vreemde stimulus tijdens een reeks van repetitieve stimuli. Praktisch gezegd, hoe reageren mensen (en hun hersenen) op een afwijkende piep in een reeks van dezelfde piepjes. De resultaten van het onderzoek suggereren dat bij het ontwerpen van ruimtes waarin veel cognitieve taken worden uitgevoerd worden, zoals kantoortuinen of scholen, er ook gekeken moet worden naar de betekenis van het aanwezige geluid. En niet alleen naar de aanwezigheid van het geluid.

Via ScienceDaily.